sobota, 7 grudnia 2013

Jarzyna Woła - "idę grzać!"

Jarzyna Woła - "idę grzać!" codziennie w południe w Krakowie. Jarzyna czyli ja - Magda. Wołam na wspólny obiad w pracy 4 osoby. Gotuję codziennie zdrowe i świeże bezmięsne potrawy z dobrych produktów.

Dania, które przygotowuję są różnorodne i pełnowartościowe, ale proste w przygotowaniu i co najważniejsze można je odgrzać następnego dnia w pracy bez utraty walorów smakowych.

Podstawa to organizacja bo w kuchni całych dni nie spędzam, zakupy robię raz w tygodniu. Przepisy i inspiracje do gotowania wyszukuję w internecie lub kieruję się własnym wyczuciem. Tym blogiem chcę zachęcić do gotowania domowego jedzenia i pokazać jak rozplanować tygodniowy jadłospis i zakupy aby codziennie mieć zdrowy posiłek na stole.

W tygodniu, po powrocie z pracy nikt nie ma czasu ani siły na to, żeby zastanawiać się co ugotować na następny dzień. Nawet gdy pojawi się pomysł, często okazuje się, że w domu nie ma odpowiednich składników, trzeba iść do sklepu… I nawet jeśli operacja obiad dojdzie do skutku, jest ona czasochłonna a zakupione w pośpiechu produkty są drogie i niekoniecznie najlepszej jakości. Dlatego dania na kolejny tydzień wymyślam w piątek i robię listę zakupów. W sobotę robię zakupy, a w tygodniu po pracy zaglądam tylko do mojego "planu", z lodówki wyciągam potrzebne składniki i szybko gotuję obiad na kolejny dzień. 

W każdy piątek znajdziecie tu pięciodniowe menu na nadchodzący tydzień, listę zakupów i ich dokładny koszt, jak również przepisy na kolejne dni. Staram się gotować z produktów sezonowych i dostępnych lokalnie, ale tworzę z nich dania inspirowane kuchniami różnych krajów. Znajdziecie tu wiele inspiracji kuchnią azjatycką (głównie indyjską i tajską), ale także śródziemnomorską (od Włoch, po Maroko), sugestie gdzie kupować najlepsze produkty, jak jeść smacznie i zdrowo i nie wydać na to fortuny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz