czwartek, 9 stycznia 2014

Medaliony z bobu, brokuła i ziemniaków

0,5 kg bobu (świeżego lub mrożonego) 
1 brokuł
2 duże ziemniaki
1 por
100 g sera Dziugas lub innego twardego sera
pół pęczka koperku
2 jajka
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Ilość porcji: 5 (10 szt)

1. Bób gotujemy i obieramy, brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente, ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy, pora w piórka i podsmażamy na patelni. Ugotowane warzywa rozgniatamy z grubsza widelcem, dodajemy pora i mieszamy w dużej misce. 
2. Ser ścieramy na drobnej tarce, koperek siekamy, mieszamy z warzywną masą. Dodajemy pieprz do smaku i ewentualnie sól, ale ser jest dość słony, więc ja soli już nie dodaję. Wbijamy 2 jajka i mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę delikatnie ubijamy i formujemy medaliony. Ja używam kokilki jak foremki do piasku, układając medaliony na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi wyrównujemy nożem, który moczymy w zimniej wodzie.
4. Medaliony pieczemy przez 20 min w piekarniku. Pod koniec pieczenia można na chwilę podkręcić temperaturę do 220 stopni i podpiec do uzyskania ładnego koloru na brzegach.
5. Podajemy jako dodatek do zupy, np. kremu marchewkowo - pomidorowego z mlekiem kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz